GOLD – Optimist

  • Optimist

  • GOLD
    • Genre: Post-rock, post-metal, wave
    • Release-type: LP, CD, cassette
    • Label: Ván Records

De Popunie vroeg mij om een recensie te schrijven voor hun website. Leuk, dacht ik, misschien wel Iguana Death Cult of Agnesz Anna, ofzo. Maar die waren al vergeven aan andere recensenten.

In plaats daarvan kreeg ik het hoopvol getitelde Optimist van het glamoureus genaamde sextet GOLD.

Nu sta ik in de dakgoot en staar naar de straat diep beneden. Achter mij, uit het open raam zingt een vrouwenstem mij toe: ‘Remember that you too must die’.

Maar dit is wel goed zeg! Drie distortiongitaren zetten een raamwerk op dat langzaam begint te stormen.

De drummer rost zijn lage trommels en snaredrum af tegen een donker grommend tapijt van basnoten. Zangeres Milena Eva zingt dromerig en koel wat een griezelig effect geeft, en bouwt langzaam op naar haar fatalistische mantra: ‘Remember that you too must die’.

Het openingsnummer You Too Must Die zou de perfecte themasong zijn voor een Europese existentialistische horrorfilm. Ik verlaat de dakgoot en zet de muziek harder.

Optimist is het derde album van GOLD. De band werd opgericht in 2011 door Eva en gitarist Thomas Sciarone die ooit speelde in het inmiddels legendarische The Devil’s Blood. Voordat zij ging zingen was Eva vooral actief als cellist, bij onder andere Fuck The Writer en The New Earth Group.

Bijzonder aan de donkere metal en wave van GOLD is het gebruik van drie gitaristen. Gesoleerd wordt er niet, maar vanuit samenspel ontstaan steevast massieve gitaarmuren die verwijzen naar postrock. Daar tegenaan zingt Eva nooit op (rock)volume maar blijft zij melodieus en vaak ook onderkoeld haar verhaal doen. Juist daardoor weten de songs je te raken.

De duistere en epische muren die GOLD optrekt doen soms denken aan jaren tachtig wavebands als The Cure (Pornography periode) en Cocteau Twins. Toch blijft het geworteld in de metal.

Bijzonder dat de groep de Randall Dunn achter de knoppen wist te strikken. Deze Amerikaanse producer speelt een belangrijke rol in de Amerikaanse doom-, avantgarde- en dronemetal.

Hij werkte in zijn studio in Seattle met illustere namen als Sunn O))), Earth, Wolves In The Throne Room (en andere bands van het Amerikaanse metal boetieklabel Southern Lord), Jex Thoth en Six Organs of Admittance. Hij wist GOLD stevig en transparant te vangen met ruimte voor alle instrumenten.

Naast die geweldige opener bevat Optimist meer sterke songs, zoals het bijna abstracte Teenage Lust, het neurotisch voortstuwende I Do My Own Stunts en de monumentale afsluiter Tear. Maar Optimist bekoort vooral als geheel, met zijn monochrome donkere sfeer.

Met een uitgebreide Europese tourlijst om de plaat te promoten in het verschiet heeft GOLD reden om optimistisch te zijn.

Donderdag 16 maart start GOLD hun tour in V11. Kijk op hun site of Facebookpagina voor meer informatie.

Selectieronde Kunstbende Zuid-Holland in Maaspodium Rotterdam

Kunstbende49853.jpeg
Op zondag 19 maart organiseert de Popunie de Selectieronde van de Kunstbende Zuid-Holland in het Maaspodium. Kunstbende is de landelijke wedstrijd voor jong creatief talent. Kunstbende biedt een podium aan talentvolle makers tussen de 13 en 18 jaar in de categorieën Taal, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek en Theater. Maar liefst 150 jongeren hebben zich al aangemeld.

Selectieronde
Tijdens de Selectieronde geven de jonge makers een performance of presentatie van hun werk. Publiek kan deze korte performances bijwonen. Ook zijn er fashion shows, korte films, animaties en beeldend werk te bewonderen. De presentatie is in handen van Elten Kiene, Evita de Roode en Jermaine Berkhoudt.

Vanuit de Selectieronde gaan er van elke categorie vijf acts door die meerdere workshops aangeboden krijgen. Dan volgt de Zuid-Hollandse Voorronde op zondag 23 april in Korzo in Den Haag. Daar zullen deze vijf acts strijden om een plek in de Landelijke Finale.

Landelijke finale
De eerste prijswinnaars van de Landelijke Finale krijgen als hoofdprijs een ‘mainstage’, oftewel een optreden op bijvoorbeeld Mysteryland voor DJ, IFFR voor Film, Fashionweek Amsterdam voor Fashion, Stedelijk Museum Amsterdam voor Expo en Oerol voor Theater.

Extra informatie
Datum: zondag 19 maart
Locatie: Maaspodium, St. Jobsweg 3
Aanvang: 12.00 uur
Entree: € 5,00 klik hier voor voorverkoop
Website | Facebookevent

Like de Facebookpagina van Kunstbende Zuid-Holland. Voor meer informatie over Kunstbende bezoek je de website.

Kunstbende Zuid-Holland wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds1818, Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Janivo Stichting, Stichting Boschuysen, Erasmusstichting en Van Cappellen Stichting.