Primeur: Marco Martens – Dansen (uit de maat)

Vandaag primeuren we bij de Popunie de nieuwe videoclip Dansen (uit de maat) van Marco Martens, in samenwerking met Michiel van Iersel, Joris Sedee en Giorgi Kuiper. De video is gemaakt door Graphik en het nummer is afkomstig van de ep Morgen Zal Ik Thuis Zijn, waarvan eerder de single Kind Van De Wind (ft. Flip Noorman) via Popunie in première ging.

Over Dansen (uit de maat) vertelt Martens het volgende: “The backward turkey, zo omschrijven mijn vrienden mijn authentieke dansstijl die ik met name op festivals – zo nu en dan met een glaasje Leffe Blond teveel op – nog wel eens wil inzetten. Mijn gevoel voor ritme en timing zit voldoende snor om rapplaten uit te brengen, maar mijn motoriek houdt er soms een eigen willetje op na. Gelukkig kwam Teis ‘Graphik’ Albers, de maker van onze nieuwe video, dan ook niet met het idee om ons danspasjes te laten doen (waardoor de kansen op een viral video via Dumpert tevens ook geslonken zijn, realiseer ik mij).”

Dansen (uit de maat) is een wat fellere track dan de rest van de ep Morgen Zal Ik Thuis Zijn, waar deze op staat. Een fijne tegenhanger over hoe we onze dierlijke impulsen nogal eens onderdrukken om een goed mens te zijn. En of je nou bij tijd en wijle letterlijk of figuurlijk uit de maat de maat danst; het moet eruit soms.

De electronica die je hoort, komen van Giorgi Kuiper, producer van De Likt. Martens vertelt: “Mijn werkruimte zit naast hun studio en ik herinner me een koude vrijdagavond waarop ik met gitarist Michiel wat nieuwe liedjes doorspeelde. Giorgi groette ons en bij het aanschouwen van Michiels pedalboard kwam er direct een gearfreak-gesprek op gang waarvan ik nog slechts een stille getuige was. Zolang Michiel weet hoe hij een tof echootje of loopje uit die kastjes trekt, zal het me worst wezen hoe die doosjes werken of hoe ze verschillen van andere. Dat hier twee liefhebbers aan het sparren waren, was echter duidelijk. Het leek me tof als die jongens eens zouden samenwerken en tijdens de eerste schetsjes van Dansen (uit de maat) was het snel genoeg duidelijk dat daar een vies en dansbaar beatje onder moest.”

Goed. Check de video, geef de ep eens een zwengel en check vooral ook de podcastserie die Marco daarbij maakte. Daarin spreekt hij met gasten als Diggy Dex, Def P en Björn van der Doelen over het vaderschap. De afleveringen zijn beschikbaar via de meeste podcast-apps en zijn website. De ep is daar ook te beluisteren en verkrijgbaar op cd.

Abonneer je op de podcast via iTunes, Stitcher of Soundcloud of volg Marco Martens op Facebook om op de hoogte te blijven. Beluister en koop de ep op zijn website.

Meer zoals dit

Finalisten Sena Grote Prijs van Rotterdam categorie Hiphop bekend

Wie wordt de opvolger van Jaskelis, die in 2016 de Sena Grote Prijs van Rotterdam categorie Hiphop won? Na een intensieve feedbackavond heeft de jury van de Sena Grote Prijs van Rotterdam de finalisten in de categorie Hiphop bekend gemaakt: ALEXA, De Kraker, FABZ Pi, MC JR & Th‘Acquisition en Shagga Ranx strijden om de hoofdprijs in de publieke finale op zaterdag 7 oktober in BIRD.

Wie zijn de finalisten?
ALEXA is een Nederlandstalige vocaliste/MC afkomstig uit Rotterdam met Zuid-Afrikaanse, Nederlandse en Indonesische roots. Ze tourde in het verleden al door binnen en buitenland met het hiphop collectief Dam Dutchess.
De Kraker heeft een passie voor woorden en taal. Naast het schrijven van poems, schrijft hij al ongeveer vijftien jaar lyrics voor hiphop tracks. Dit is uitgegroeid naar wereldwijde collabo’s met artiesten overzee.
FABZ Pi zijn geluid valt te omschrijven als eigentijds, maar met een zeer persoonlijke tint. Met teksten gebaseerd op eigen spirituele ervaringen wil FABZ Pi breder denkende mensen aanspreken.
MC JR & Th‘Acquisition hebben beide al een schat aan ervaring in de hiphop scene. In 2017 viel het besluit om samen een nieuw project te starten. De tracks vormen een samenvatting van alle sounds en invloeden waar de mannen, als pioniers van het nachtleven, mee te maken kregen.
Shagga Ranx ken je misschien van het duo Takkie &Ranx, maar nu rockt hij ook solo het podium. Met zijn positieve en agressieve charisma, talent en zelfverzekerdheid garandeert hij dat het dak eraf gaat.

De weg naar de finale in BIRD
De finalisten gaan aan de slag met de feedback van de jury en worden klaargestoomd voor de finale. Ze krijgen een stageplan check, een fotoshoot, een workshop over financiën en feedback op hun biografie, presskit en social media. De finale vindt plaats op zaterdag 7 oktober in de zaal van BIRD. Alle artiesten spelen een korte set van 20 minuten waarna de publieksfavoriet en de juryprijs winnaar worden aangewezen. Nieuw dit jaar is dat de winnaar tevens wordt genomineerd voor de Rotterdam Music Award in de categorie De Belofte – powered by Music Matters.

Sena Grote Prijs van Rotterdam
Vanaf 2017 kent de Sena Grote Prijs van Rotterdam een nieuwe opzet. De muziekcompetitie, georganiseerd door de Popunie, bevat nu vier momenten van inschrijving en vier losse finales. Per categorie wordt een finale georganiseerd op een locatie die het beste bij de categorie past. De Bands finale vond op 20 mei in Rotown plaats met St. Solaire als grote winnaar en St. Maane won de Singer/Songwriter finale op 26 augustus in Theater Rotterdam.
De finale voor de categorie Electronics wordt gecombineerd met de Hiphop finale.