Nieuw Rotterdams muziekfestival in Café Voorheen Voigt

voigt 4t foto2
Het nieuwe muziekfestival VOIGT 4T vindt 18 maart voor de eerste keer plaats in Café Voorheen Voigt. Het grootste muziekfestival in het kleinste café met ouderwetse rock&roll-uitstraling zal vier keer per jaar gaan plaatsvinden. De eerste editie van VOIGT 4T wordt een waar punkfestijn met Die Nakse Bananen, ZDA, Broekhoest en The Heart Monitors.

De afgelopen jaren hebben steeds meer (beginnende) Rotterdamse bands ontdekt dat Café Voorheen Voigt een uitnodigende plek is om te spelen. Het is één van de weinige kroegen in het centrum met een ouderwetse rock&roll-uitstraling. In samenwerking met Carlo Randolfi van oefenruimte en Music Store Speelonk worden de bands geselecteerd.

Het wordt een mix van absolute beginners en wat meer bekendere namen uit het circuit. De punkbands Die Nakse Bananen, ZDA en The Heart Monitors bijten het spits af tijdens de eerste editie van VOIGT 4T op 18 maart. De volgende edities zijn 17 juni, 16 september en 23 december.

Die Nakse Bananen speelt een mix van allerlei punkstijlen en dito varianten. Ze laten menig hart sneller kloppen, zetten aan tot het nuttigen van overmatig veel bier en/of chocomel on the rocks en doen oude vinylschijven opzoeken: Dead Kennedys, GBH, Exploited, Sex Pistols, Discharge, Napalm Death, Stooges, Boegies, Toy Dolls en André Hazes.

ZDA bestaat uit een stelletje jonge honden die punkska & roll spelen. De letters ZDA staan voor Zwaar Der Aan. Ze zingen in het Nederlands en noemen, naast ska, Gerard Joling als één van hun invloeden. Dat moet wel verrassend klinken.

Broekhoest is een driemansformatie met scheurende gitaren, een goeie dosis zelfspot en het doel hun publiek een onvergetelijke avond te bezorgen!

Bij de vier mannen van The Heart Monitors komt de punk uit hun tenen, stoom uit hun oren en herrie uit hun keel. Deze punkband is bij veel Hoeksche punkers een begrip. Hang ons maar aan de hartmonitor na dit beukende optreden.

Extra informatie
Datum: zaterdag 18 maart
Locatie: Café Voorheen Voigt, Bloemkwekersstraat 155
Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis
Facebookevent

popuniemusicsupportDit festival wordt mede gefinancierd door door Popunie Music Support Rotterdam.

GOLD – Optimist

  • Optimist

  • GOLD
    • Genre: Post-rock, post-metal, wave
    • Release-type: LP, CD, cassette
    • Label: Ván Records

De Popunie vroeg mij om een recensie te schrijven voor hun website. Leuk, dacht ik, misschien wel Iguana Death Cult of Agnesz Anna, ofzo. Maar die waren al vergeven aan andere recensenten.

In plaats daarvan kreeg ik het hoopvol getitelde Optimist van het glamoureus genaamde sextet GOLD.

Nu sta ik in de dakgoot en staar naar de straat diep beneden. Achter mij, uit het open raam zingt een vrouwenstem mij toe: ‘Remember that you too must die’.

Maar dit is wel goed zeg! Drie distortiongitaren zetten een raamwerk op dat langzaam begint te stormen.

De drummer rost zijn lage trommels en snaredrum af tegen een donker grommend tapijt van basnoten. Zangeres Milena Eva zingt dromerig en koel wat een griezelig effect geeft, en bouwt langzaam op naar haar fatalistische mantra: ‘Remember that you too must die’.

Het openingsnummer You Too Must Die zou de perfecte themasong zijn voor een Europese existentialistische horrorfilm. Ik verlaat de dakgoot en zet de muziek harder.

Optimist is het derde album van GOLD. De band werd opgericht in 2011 door Eva en gitarist Thomas Sciarone die ooit speelde in het inmiddels legendarische The Devil’s Blood. Voordat zij ging zingen was Eva vooral actief als cellist, bij onder andere Fuck The Writer en The New Earth Group.

Bijzonder aan de donkere metal en wave van GOLD is het gebruik van drie gitaristen. Gesoleerd wordt er niet, maar vanuit samenspel ontstaan steevast massieve gitaarmuren die verwijzen naar postrock. Daar tegenaan zingt Eva nooit op (rock)volume maar blijft zij melodieus en vaak ook onderkoeld haar verhaal doen. Juist daardoor weten de songs je te raken.

De duistere en epische muren die GOLD optrekt doen soms denken aan jaren tachtig wavebands als The Cure (Pornography periode) en Cocteau Twins. Toch blijft het geworteld in de metal.

Bijzonder dat de groep de Randall Dunn achter de knoppen wist te strikken. Deze Amerikaanse producer speelt een belangrijke rol in de Amerikaanse doom-, avantgarde- en dronemetal.

Hij werkte in zijn studio in Seattle met illustere namen als Sunn O))), Earth, Wolves In The Throne Room (en andere bands van het Amerikaanse metal boetieklabel Southern Lord), Jex Thoth en Six Organs of Admittance. Hij wist GOLD stevig en transparant te vangen met ruimte voor alle instrumenten.

Naast die geweldige opener bevat Optimist meer sterke songs, zoals het bijna abstracte Teenage Lust, het neurotisch voortstuwende I Do My Own Stunts en de monumentale afsluiter Tear. Maar Optimist bekoort vooral als geheel, met zijn monochrome donkere sfeer.

Met een uitgebreide Europese tourlijst om de plaat te promoten in het verschiet heeft GOLD reden om optimistisch te zijn.