Mixtape in Rotown: funky house, disco en electro van De Likt

Elke donderdag draait in Rotown een Rotterdamse band de plaatjes die zij tof vinden (om op te dansen!) tijdens Mixtape. Wij laten deze bands en hun publiek alvast warm draaien in een speciale column. Deze week is het de beurt aan De Likt.

Misschien niet de eerste kop die je voor je ziet als je aan De Likt denkt, maar John staat er ook altijd. Door frontman Jordy vaak aangehaald als de professor of de man achter de knoppen en dat is precies wat hij is. Hij staat daar maar wat onopvallend achter de mixer en zijn modulaire synthesizer en er klinkt geluid door de zaal.

Ooit begonnen als dj en daarna doorgerold naar wat De Likt dan ook precies mag zijn. Nu heeft hij het draaien als dj op een laag pitje staan maar is hij nog steeds enthousiast muziek verzamelaar.

Van die collectie gaat hij samen met zijn bandgenoten Jordy en Giorgi op donderdag 20 april een deel met jullie delen. Verwacht naast de funky house, disco en electro ook muziek die je misschien wat minder met de drie heren associeert.

De eerste op de lijst is Thundercat, zijn eerste twee platen vonden we al geweldig. We zijn laatst met zijn drieën naar Motel Mozaïque gegaan om een optreden voor de tour van zijn derde album bij te wonen en we gaan nooit met zijn drieën naar optredens. Them Changes hebben we specifiek gekozen omdat dat een track is die we alle drie heel tof vinden, en hij eigenlijk op elk moment wel lekker is om te luisteren.

Twee jaar geleden hebben we in de zomer op één dag vijf optredens op allerlei plekken in Rotterdam gedaan. Onze manager had toen een speaker bij zich en elke keer als van locatie naar locatie gingen of aan het opbouwen hadden we deze track aan staan van Dudley Perkins. Deze dient bij ons alleen op dat soort dagen gedraaid te worden.

Door de Hogeschool voor de Kunsten is er ook veel interesse voor muziek uit andere werelddelen ontstaan, soms heel ver van je bed maar soms ook wat minder. Nigeriaanse funk zorgt altijd voor en hele vrolijke stemming bij ons als we onderweg zijn of in het zonnetje wachten tot we op moeten. William Oneyearbor is een mysterieus figuur binnen dit genre maar bij ons geliefd mede door zijn geweldige collectie synthesizers.

Voordat de gages hoog genoeg waren om een busje van te huren voor optredens moest er vaak een auto geleend worden bij vrienden of familie. Als dan de auto van de vader van Jordy geleend werd lagen er vaak allemaal blues cd’s in die dan hard gedraaid werden door Jordy. Daarnaast zijn we ook allemaal enorm fan van Quentin Tarantino en ook van zijn muzieksmaak dus vandaar dat we deze van Charlie Feathers op de lijst hebben staan.

Donderdag 20 april in Rotown laten we nog veel meer horen en loopt het allemaal lekker uit elkaar, in elkaar en door elkaar heen zoals hierboven. Dus kom gezellig drankjes met ons drinken en muziek luisteren.

Datum: donderdag 20 april
Locatie: Rotown, Nieuwe Binnenweg 17-19
Aanvang: 22.00 uur
Entree: gratis
Facebook event

The Dawn Brothers – Stayin’ Out Late

  • Stayin' Out Late

  • The Dawn Brotherd
    • Genre: Rock
    • Release-type: Vinyl, cd, digitaal
    • Label: V2 Records

Zo midden in het autotune-tijdperk lijkt waar muzikaal vakmanschap soms angstaanjagend ver te zoeken. Maar wie verder luistert dan wat 538 en SkyRadio het kuddedier voorschotelt, ontdekt dat er wel degelijk kwaliteit wordt geleverd.

In veel gevallen zelfs van Hollandse makelij, potjandorie. Een voorbeeld daarvan zijn Rotjeknors eigen Dawn Brothers die met debuutplaat Stayin’ Out Late een meesterwerk afleveren.

Duik even terug in de tijd en beeld jezelf al cruisend in je Chevy Suburban over Amerika’s machtige highways in. Terwijl John Fogerty je vanuit je speakers toeschreeuwt, verpulver je het asfalt en geef je menig mijl het nakijken.

Het almachtige gevoel waar menig ouwe lul van droomt en immer van zal blijven dromen, omdat deze is vastgeroest in zijn muffe burgerlijke leven.

Muf en burgerlijk zijn The Dawn Brothers alles behalve. Anno 2017 is het viertal er namelijk keihard mee bezig zich met haar bluesy swamp-rock een weg naar boven te werken.

Op de vraag of hier vandaag de dag nog een publiek voor is, heeft het onlangs stijf uitverkochte Rotown het antwoord. De band bracht hier debuutalbum Stayin’ Out Late officieel uit, met als gastmuzikanten niemand minder dan producers Pablo van de Poel en Mischa den Haring.

Het door hen geproduceerde album klinkt doorgaans smerig, bijvoorbeeld in titelsong Stayin’ Out Late. Een oorverdovend harde, maar onmisbare koebel trekt het nummer als een stoomlocomotief voort terwijl de luisteraar met Vampire getrakteerd wordt op de masseuses der klanken en hemelse koortjes.

Dat de band nagenoeg alles live inspeelde, getuigt van groot muzikaal kunnen. In The Hunter en Silver Spoon gaan gitaren ranzig over hun nek, terwijl in Moon Discovered meer op de heupen wordt gemikt. Het zit allemaal verrekte doordacht in elkaar en verveelt geen moment. Milk Truck is favoriet.

Stayin’ Out Late opereert strikt binnen het genre en spreekt duidelijk de doelgroep van liefhebbers aan. Daar is niets mis mee.

De groeiende behoefte aan livemuziek is er namelijk een die de band nu al perfect invult. En hoe sterk het album ook is, kom vooral eens van je luie stoel om deze jonge honden live aan het werk te zien. Zolang er meer overtuigende platen als deze worden gemaakt, is het goed vertoeven op onze aardkloot.