Michel Banabila – Sound Years

  • Sound Years

  • Michel Banabila
    • Genre: Ambient
    • Release-type: lp, digitaal
    • Label: Tapu Records

Het is vreemd om een muziekrecensie te starten met het beschrijven van een hoes. Voor de hoes van de compilatie Sound Years van geluidskunstenaar Michel Banabila zijn foto’s gebruikt van Gerco de Ruijter. De foto’s deden me denken aan een bepaald deel van Andalusië aan de Spaanse zuidkust, namelijk het tuinbouwgebied tussen Murcia en Almería. Daar zijn uitgestrekte vlaktes van met plastic opgetrokken tuinbouwkassen te vinden.

Ooit, toen ik daar voor het eerst overheen vloog, op weg naar een vakantiebestemming aan zee, leek het vanuit de lucht of er grote glinsterende meren of zwembaden te zien waren. Nadat het vliegtuig de daling had ingezet werd pas zichtbaar wat de rechthoekige vlakken precies waren. Op de hoes een paar prachtfoto’s die inderdaad gemaakt zijn in de buurt van Almería met een aan een vlieger vastgemaakte camera.

Net als de foto’s vormen de diverse muziekstukken op dit album een geschakeerde eenheid. Alle oorspronkelijke tracks zijn aan elkaar gemixt tot twee langere stukken en zijn pas bij nadere intensieve beluistering van elkaar te onderscheiden. Dat is dan weer vergelijkbaar met de kassen op de foto’s. De hoes en plaat vormen wat mij betreft dan ook een zeldzaam mooie eenheid. Michel is een kei in het maken van abstracte en meanderende ambient met hier en daar knisperende en schurende geluiden. Zijn werk is vaak ook voorzien van warme sounds, al dan niet geproduceerd met gemanipuleerde samples van menselijke stemmen. Die combinatie is wat mij betreft kenmerkend voor Michel.

Het album Sound Years start met de niet eerder uitgebrachte prachtige track Close To The Moon. Het basismateriaal is uit de periode 2005 – 2016, waarbij ook twee tracks zijn gebruikt met anderen, namelijk Radio Spelonk met Oene van Geel en Yarra met Rutger Zuyderveldt onder de naam Machinefabriek. Wonderlijk hoe het Michel is gelukt om een ijzersterk album af te leveren, met dit materiaal uit verschillende periodes. Officieel een compilatie, maar in werkelijkheid een heerlijk consistente en toch gevarieerde eenheid. De volgende keer dat ik naar Andalusië vlieg gaat de digitale versie van Sound Years zeker mee op mijn mp3-speler.

 

Bekijk de website van Michel Banabila hier.
Beluister het album Sound Years op bandcamp.

Ronnie Flex en Joey Montana headliners Rotterdam Unlimited 2017

Latin-ster Joey Montana uit Panama en Ronnie Flex sluiten op zaterdag 29 juli het jaarlijkse kunst- en cultuurfestival Rotterdam Unlimited af.

Joey Montana bracht vorig jaar zijn vierde solo-album Picky Back To The Roots uit, waarvan de single Picky een enorme hit werd in o.a. Mexico, Spanje en de Verenigde Staten. De YouTube-video van Picky is ruim één miljard keer bekeken. Ook Ronnie Flex is bekend met een recordaantal streams; de frontman van de nieuwe generatie Nederlandse rappers is de meest invloedrijke Nederlander onder de 25 op Spotify. Joey Montana en Ronnie Flex zijn op de laatste dag van Rotterdam Unlimited, dat van 25 t/m 29 juli duurt, te zien op het Hofplein.

De organisatie maakte ook bekend dat Skip & Die, Afriquoi, Monta & Mothers Groovebox, Drummakid, New Sensa, Rotterdams Turks Klassieke Muziek Koor, Los Callejeros en Junglebae tijdens het festival optreden op o.a. het Hofplein en Schouwburgplein. Rotterdam Unlimited wordt dinsdag 25 juli geopend en komt vijf dagen later tot een explosief hoogtepunt met de Zomercarnaval Straatparade op 29 juli en spectaculaire optredens.

 

Over Rotterdam Unlimited
Rotterdam Unlimited is het grootste straatfestival van Europa en presenteert kunstuitingen die in de smeltkroes van grote wereldsteden ontstaan, groeien en bloeien. Het festival is ontstaan vanuit een tweetal culturele tradities: 35 jaar Dunya Festival en 30 jaar Zomercarnaval. Beide evenementen kenmerkten zich door een nauwe band en hoge betrokkenheid vanuit de culturele gemeenschappen en een hoge aantrekkelijkheid voor het cultuur-geïnteresseerd westerse publiek.

Rotterdam Unlimited zet deze traditie voort, met een divers programma vol muziek, podiumkunsten, high-end kunstenaars, dans, spoken word en natuurlijk de kleurrijke Zomercarnaval Straatparade.