Interview: Stephan Maaskant (Rotown College)

rotown collegeAfgelopen seizoen viel er in de Rotown programmering een opvallende nieuwe bandavond te bespeuren: Rotown College. Nieuwsgierig geworden naar dit aansprekende concept staken we ons licht eens op bij programmeur Stephan Maaskant en spraken over het hoe en waarom, heden en verleden en vooral de toekomst… 

Wie is Stephan Maaskant?
Wie ik ben is natuurlijk lastiger te omschrijven dan wat ik doe, dus laat ik dan dat maar vertellen, haha. Ik werk als programmeur voor Rotown Rotterdam. Mijn focus ligt op de clubavonden en lokale acts en initiatieven. Ooit begon ik hier glazen te spoelen en ben sindsdien eigenlijk niet meer weg gegaan. Pas toen ik zelf feestjes ging organiseren en daarbij dj’en kreeg ik ook steeds meer verantwoordelijkheid omtrent de invulling, tot ik dus daadwerkelijk bij het team ben aangenomen als programmeur. Draaien doe ik nog steeds met veel plezier onder mijn alias ‘de Raaf’ in verscheidene poppodia en op events en festivals. Soms alleen, en soms met het collectief de Rotterdam Shuffle.

Wat behelst Rotown College precies?

Rotown College is een showcase avond welke in het leven is geroepen om een platform en springplank te bieden voor de talentvolle lokale acts. Voorheen legde we de focus hierbij vooral op “studenten-bands”, maar daar sloten we al direct een grote groep artiesten mee uit die ook hard aan de weg aan het timmeren zijn, en ook op zoek zijn naar de welverdiende exposure en de kans om op een professioneel podium te staan.

Waarom vond Rotown het noodzakelijk om zo’n avond in het leven te roepen?
De voornaamste reden was om aandacht te geven aan de lokale scene. Veel van de podia die dit platform boden zijn er niet meer (Exit, De Unie) en dat is voor zowel de liefhebber als de muzikant natuurlijk een vervelende zaak. Gelukkig zijn er naast Rotown nu meer zalen die dit gat goed vullen om toch aan de vraag te kunnen voldoen. Zo heeft Roodkapje de geweldige avond BandAid en daarnaast organiseren ook zalen als BAR en Club Vibes avonden waar het lokale talent terecht kan.

Welk genre muziek programmeer je tijdens Rotown College?
Dit is behoorlijk uiteenlopend want ik wil daar geen grenzen aan stellen. Het concept creëert juist de ruimte voor Rotown om te flirten met stijlen die normaliter buiten het reguliere programma zouden vallen. Zo heeft de hiphop formatie BrandWerk al eens op het podium gestaan, maar heeft ook Janna Haring haar fragiele liedjes gespeeld. Dat is dan weer toevallig beide Nederlandstalig, haha… maar dat hoeft dus ook niet perse. Ik zou bijvoorbeeld graag nog een Rotown College doen met twee toffe metal bands die vooralsnog eigenlijk enkel in de Baroeg terecht kunnen… een mooie voor de winter van 2014 lijkt me!

Wie hebben er tot nu toe op de verschillende Rotown College edities gespeeld?
2012: Legacy, Tarzan’s My Daddy, Omani, Z#, Pangea, Bermuda Square, D-Luzion, BrandWerk, HeavyLight, Janna Haring, Groove Embassy, Everybody = Monkey, Frank Goverts, Guus Bok & the Boogies, Wolf in Loveland, Jared Grant en The Rizzo Family.

2013: Bermuda Square, Cusack, Bitchicken, Special Steve, San Holo, Cityfox, Three/Third, Dion Roman, The 5th Pine, Tim Biesta, Friends Of The Family, Orpheus, Temporary, Roads, The Surfs, Meneer van Dalen, The Afterveins, RudeBeats, Headwear, DK, Out Alive, Sjoerd van Heumen, Jelle & The Budda’s, The Circumstances, De Skaggerz, Soundskape en Thin Pillow.

Wat is het meest memorabele optreden tijdens Rotown College?
Klinkt suf, maar er is er niet specifiek eentje die eruit springt, omdat het appels met peren vergelijken is. Het eerder genoemde Brandwerk vond ik erg tof, maar ook bij Special Steve stond ik met een flinke grijns op mijn kop de gehele show te genieten. In de eerste editie van dit seizoen stond Bermuda Square op het podium en die jongens zijn echt helemaal klaar voor een volledige lp en om daarmee het land in te gaan, erg tof om ook die groei te zien.

Hoe kunnen acts jullie het best benaderen?
Het fijnst is als ze een mail naar rotowncollege@rotown.nl sturen. Daarop hou ik het overzicht bij van de bands die zich aanmelden en dat maakt het selectieproces wel zo overzichtelijk. Het is hierbij onmogelijk om teveel informatie te sturen! Dus: biografie, beeld, clips (ook live) en zelf al stageplannen en priklijsten… stuur maar op. Want soms krijg ik enkel een bandnaam met een korte motivatie, maar dan ben ik zelf vervolgens weer een kwartier bezig om daar een compleet beeld bij te vormen en dat helpt niet. Ik denk dat je het als beginnende band voor alle programmeurs en boekers makkelijk moet maken en dus is het erg belangrijk dat je deze zaken op orde hebt.

Wat vind je van het Rotterdamse uitgaansklimaat ten opzichte van andere steden?
Dat vind ik lastig te benoemen. Ik denk dat Rotterdam uniek is, net zoals elke andere stad dat ook is. Wat ik wel erg herken is dat mensen hier altijd op zoek zijn naar het nieuwe. Waar een paar jaar terug elke tent een duidelijke eigen basis had, loopt dat nu veel meer door elkaar. Of dat een typisch Rotterdams fenomeen is durf ik niet te zeggen, omdat ik er alleen hier zo met mijn neus bovenop zit.

Mis je iets in het Rotterdamse uitgaanscircuit?
Misschien 10.000 man erbij? Dat zou wel luxe zijn, haha.

Wat zie je als huidige trend in het uitgaanscircuit?
Zoals ik al eerder benoemde denk ik dat de doelgroepen juist heel erg mengen. Hetzelfde publiek dat in Rotown een indie bandje komt bekijken staat dezelfde avond nog te zweten bij Contra in Perron en dat is juist te gek. De Rotterdammer kan een hoop hebben en is in het algemeen weinig puristisch.

Wat is je favoriete Rotterdamse artiest?
De Rondos… dan hoef ik niet te kiezen tussen mijn eigen vrienden, haha!

Wat is volgens jou de beste Rotterdamse dansplaat?
Dat moet Luv U More zijn van Paul Elstak. Toen May The Forze Be With You uitkwam was ik twaalf en zat ik in de brugklas. Voor de middelbare school was het enkel The Stones, Dylan, The Who en The Doors wat de klok sloeg, want dat was de muziek van mijn vader. Vanaf dat moment ben ik zelf meer muziek gaan ontdekken. Bovendien is het toch één van de weinige Rotterdamse platen (dans of niet) die wereldwijd zo toonaangevend zijn geweest. Natuurlijk mag ik Pullover van Speedy J ook niet vergeten, maar die was drie jaar eerder en hiervan is de impact helaas langs me heen gegaan.

Hoe lang wil je doorgaan met Rotown College?
Zolang er kwaliteit wordt geleverd in het Rotterdamse popcircuit en daar zie ik geen einde aan komen.

Wat staat er binnenkort op de agenda?
Op 31 oktober 2013 stond de tweede editie van het nieuwe seizoen Rotown College op het programma met Lenya en Flip Noorman. De editie van november staat in de planner voor donderdag de 21ste, dus check de site voor definitieve namen zou ik zeggen!

Voor meer informatie bezoek je de website van Rotown.

Baroeg Open Air kondigt zevende editie aan

publiekboaPoppodium Baroeg maakt de nieuwe datum van Baroeg Open Air bekend. Op zaterdag 20 september 2014 vindt de zevende editie van Baroeg Open Air plaats in het Rotterdamse Zuiderpark. Het festival kenmerkt zich door een brede, underground programmering en ontspannen sfeer.

De Baroeg Open Air editie in 2013 was met meer dan 6000 bezoekers de drukst bezochte editie tot nu toe. Ook voor de aankomende editie heeft de organisatie grote plannen. Op meerdere podia zal Baroeg Open Air een alternatieve en underground programmering presenteren. Net zoals in Baroeg zal hierbij de focus liggen op hardrock, metal, punk en duistere elektronische muziek.

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op de website van Rotterdam Festivals.

Voor meer informatie bezoek je de website van Baroeg Open Air.

Foto: FuckYeahRotterdam