Bongomatik – Espanderland

  • Espanderland

  • Bongomatik
    • Genre: latinpop crossovers
    • Release-type: cd
    • Label: self-released

De Rotterdamse formatie Bongomatik swingt er na bijna tien jaar nog lustig op los, zo blijkt wel met de release van hun inmiddels derde album Espanderland. Dat een samenvoeging is van España en Nederland. Spaans temperament met Hollandse ongein. Perfect voor een feestje, want ook dit album is weer gevuld met een mix aan soul, boogie, grooves en funk. Een lekkere kruising van funky jazz en latinpop.

Waar de negen bandleden met z’n allen een goed jaar aan gewerkt hebben, hielden ze de fans die alles hebben gecrowdfund wel van op de hoogte. Door iedere maand een nummer te releasen in de vorm van de ‘Bongomatik Kalender’ waarbij ze ook nog eens voor iedere song een eigenwijze videoclip opnamen. Die allemaal weer terug te vinden zijn op hun eigen Youtube kanaal.

Titeltrack en album opener Espanderland heeft humor en swingt er gelijk al lekker los. Nergens op dit album is de vocale meltingpot zo terug te vinden als in de lyrics van deze track waar Spaans, Nederlands, Portugees en Engels in een rap tempo worden uitgewisseld, wat een upbeat en super vrolijk gevoel meegeeft aan het nummer. Yumarya Grijt aka Chi Chi Zaagsel en Alberto Caicedo aka Beto verzorgen de vocals waarbij de lichte invloed van Manu Chao’s Clandestino wel terug te horen zijn.

Het is even een ommezwaai naar de langzame beat en melodie van het jazzy Whatsapp BreakUp dat de luisteraar terug in de tijd transporteert als swingende song in de stijl van Caro Emerald. Een classy way om het uit te maken via Whatsapp is het niet maar je komt er wel zonder kleerscheuren vanaf.

Voor swingen en dansen ben je zeker aan het juiste adres met de songs Lupita met zijn mambo invloeden en Bailando’s Latin groove, beide een genot voor de heupen en voetjes om lekker op los te gaan.

Zoek je meer de fun en ongein? Dan kan je niet om de twee haast maniakale instrumentale songs Squirrel Invasion en TinTin’s Tinal Tintle, dat als een soundtrack voor een spannende aflevering van Kuifje klinkt, heen. Dan is er ook nog de tragische liefde met een gezonde dosis humor bezongen in Neuspen. Het verhaal van de lieftallige prinses Kseniya en haar gepiercete prins, die een tragische dood moest sterven.

Na 11 tracks is het vervolgens lekker afsluiten met een glaasje van het een of ander terwijl je luistert naar Nog Eentje Dan. Waarbij je er in de laatste minuten nog maar even op los swingt met de negen artiesten.

Koop het album via de website.
Volg Bongomatik op Facebook.

Primeur: Marco Martens – Dansen (uit de maat)

Vandaag primeuren we bij de Popunie de nieuwe videoclip Dansen (uit de maat) van Marco Martens, in samenwerking met Michiel van Iersel, Joris Sedee en Giorgi Kuiper. De video is gemaakt door Graphik en het nummer is afkomstig van de ep Morgen Zal Ik Thuis Zijn, waarvan eerder de single Kind Van De Wind (ft. Flip Noorman) via Popunie in première ging.

Over Dansen (uit de maat) vertelt Martens het volgende: “The backward turkey, zo omschrijven mijn vrienden mijn authentieke dansstijl die ik met name op festivals – zo nu en dan met een glaasje Leffe Blond teveel op – nog wel eens wil inzetten. Mijn gevoel voor ritme en timing zit voldoende snor om rapplaten uit te brengen, maar mijn motoriek houdt er soms een eigen willetje op na. Gelukkig kwam Teis ‘Graphik’ Albers, de maker van onze nieuwe video, dan ook niet met het idee om ons danspasjes te laten doen (waardoor de kansen op een viral video via Dumpert tevens ook geslonken zijn, realiseer ik mij).”

Dansen (uit de maat) is een wat fellere track dan de rest van de ep Morgen Zal Ik Thuis Zijn, waar deze op staat. Een fijne tegenhanger over hoe we onze dierlijke impulsen nogal eens onderdrukken om een goed mens te zijn. En of je nou bij tijd en wijle letterlijk of figuurlijk uit de maat de maat danst; het moet eruit soms.

De electronica die je hoort, komen van Giorgi Kuiper, producer van De Likt. Martens vertelt: “Mijn werkruimte zit naast hun studio en ik herinner me een koude vrijdagavond waarop ik met gitarist Michiel wat nieuwe liedjes doorspeelde. Giorgi groette ons en bij het aanschouwen van Michiels pedalboard kwam er direct een gearfreak-gesprek op gang waarvan ik nog slechts een stille getuige was. Zolang Michiel weet hoe hij een tof echootje of loopje uit die kastjes trekt, zal het me worst wezen hoe die doosjes werken of hoe ze verschillen van andere. Dat hier twee liefhebbers aan het sparren waren, was echter duidelijk. Het leek me tof als die jongens eens zouden samenwerken en tijdens de eerste schetsjes van Dansen (uit de maat) was het snel genoeg duidelijk dat daar een vies en dansbaar beatje onder moest.”

Goed. Check de video, geef de ep eens een zwengel en check vooral ook de podcastserie die Marco daarbij maakte. Daarin spreekt hij met gasten als Diggy Dex, Def P en Björn van der Doelen over het vaderschap. De afleveringen zijn beschikbaar via de meeste podcast-apps en zijn website. De ep is daar ook te beluisteren en verkrijgbaar op cd.